قهوه ساز : سالهاست که دستگاههای قهوه ساز، مورد استفاده بسیاری از دوستداران قهوه در خانه و محلکارشان است.
اگر در انتخاب دستگاه قهوه ساز برای خود گیج و مردد هستید میتوانید مطلب ما را دنبال کنید تا با انواع دستگاه های قهوه ساز بیشتر آشنا شوید.
انواع قهوه ساز و کاربرد آنها
قهوه ساز موکا پات
موکا پات یا قوری موکا، یکی از دستگاه های قدیمی مرسوم برای دم کردن قهوه است.
موکا پات در سال ۱۹۳۳ اختراع شد، این دستگاه در اروپا و در امریکای لاتین طرفداران خاص خودش را دارد.
قهوهی دمشده توسط موکا پات غلظت بالایی دارد و اندکی کرما یا کف قهوه بر سطح آن به وجود میآید.
البته مقدار این کف به اندازهی کف تولید شده بر روی قهوهی اسپرسوی دمشده با ماشین اسپرسو نیست و نباید تصور کرد که میتوان با موکا پات قهوهی اسپرسوی پر کف و کرم داری دم کرد.
با این حال طرز کار موکا پات اندکی شبیه به طرز کار ماشین اسپرسو است چرا که موکا پات نیز برای استخراج طعم و بو و روغنِ موجود درون دانههای قهوه از فشار بخار آب استفاده میکند.
بیشتر: آشنایی با انواع دستگاه قهوه ساز دستی
ساز و کار این دستگاه بدین صورت است که آب را داخل مخزن زیرین میریزیم، پودر قهوه را نیز داخل سبد قهوه ریخته و سبد را بر روی مخزن نگه دارندهی آب سفت میکنیم، سپس قوری را روی سبد قهوه جا میاندازیم، آنگاه دستگاه را بر روی اجاق گاز یا اجاق برقی قرار میدهیم.
وقتی که آب درون مخزن زیرین به جوش آمد، هوای داخل مخزن انبساط پیدا کرده و از آنجا که مخزن در برابر هوا عایق است آب به ناچار با فشار از طریق لولهی زیرین فیلتر قیفی که درون مخزن نگهدارندهی آب قرار گرفته است به بالا هدایت میشود، سپس در آنجا با پودر قهوه مخلوط میشود و در آخر نیز با همان فشار از طریق قسمت لوله مانندِ فیلتر زیرین قوری به درون قوری هدایت میشود.
قهوه ساز فرنچ پرس
فرنچ پرس یکی از دستگاههای بسیار قدیمی و مرسوم برای دم کردن قهوه است.
در دههی 1840 میلادی هنوز فرنچ پرسی بدین صورت وجود نداشت اما ایدهی اختراع دستگاهی برای دم کردن قهوه که با استفاده از فشار کار کند به ذهن برخی خطور کرده بود.
این دستگاه برای نخستین بار در سال 1929 توسط طراحی ایتالیایی به ثبت رسید.
با دم کردن قهوه توسط فرنچ پرس، بیشترین مقدار طعم از دانههای قهوه استخراج میشود و در نتیجه فنجان قهوهی غلیظ و لذیذی مملو از عطری خوش به دست خواهید آورد.
فرنچ پرس از یک ظرف استوانهای شیشهای، پلاستیکی یا فلزی، یک سرپوش پلاستیکی یا فلزی و نیز یک فیلتر شیب دار از جنس نایلون یا سیم ظریف تشکیل شده که دانههای قهوه را از آب جدا میکند.
این دستگاه طراحی شیکی دارد و به آسانی قابل حمل است. از آن جا که دستگاه فاقد فیلتر کاغذی ست، روغنهای طبیعی موجود در دانههای قهوه از بین نمیروند. این دستگاه منبع حرارت داخلی منحصر به فردی نیز ندارد.
اسپرسو ساز
اسپرسو نوعی نوشیدنی قهوهی بسیار غلیظ و فشرده است که حجم بسیار کمی از آن را در فنجانهای قهوه خوری کوچک یا به عبارتی نیم فنجان، مینوشند.
اولین دستگاه اسپرسو در سال ۱۸۸۴ توسط آنجلو موریوندو در شهر تورین ایتالیا اختراع شد.
سپس در سال ۱۹۰۱ شخصی به نام لوییجی بزرا در شهر میلان ایتالیا نسخهی پیشرفته تر این دستگاه را به ثبت رسانید که قهوه را سریع تر دم میکرد.
چند سال بعد، یعنی در سال ۱۹۰۵، شرکت لا پاوونی امتیاز این دستگاه را خرید و شروع به تولید گستردهی آن در میلان کرد.
ماشین های اسپرسو با بخار، پیستون و یا پمپ کار میکنند و میتوانند نیمه اتوماتیک، اتوماتیک و یا تمام اتوماتیک باشند. با این حال ساز و کار همهی آنها شبیه به هم است.
اسپرسو نوعی نوشیدنی چندفازه است که از دانه های بو داده و آسیابشدهی قهوه به همراه آب تهیه میشود و وظیفه دستگاه اسپرسو ساز ایجاد کف روی قهوه است.
از ویژگی های این قهوه می توان عطر خوش فراوان و مزهی تلخ و شیرین متعادل آن که اندکی نیز به ترشمزگی میزند و همچنین ته مزهی ماندگار و خوبی که پس از فرو دادن قهوه تا مدتها بر دهان باقی میماند اشاره کرد.
ساز و کار اصلی دستگاه اسپرسو بدین صورت است که اجزاء دستگاه آب داغ را با فشار از درون دانههای بسیار ریز قهوه عبور میدهند تا قهوه ی اسپرسوی فشرده و غلیظی بدست آید.
قهوه ساز (قهوه جوش) چیست و چه کاربردی دارد ؟